Кметицата на община Гърмен моли за увеличаване на полицейските сили в района, защото кражбите там са ежедневие, предаде bTV в репортаж от гърменското село Марчево.

Един от жителите се опитва с подръчни средства да организира охраната си. С омотана около вратата тел Димитър от Марчево се надява да спре крадците. За още по- сигурно е сложил и верига. Нищо обаче не спира човек, който е решил да открадне.

„Всичко, каквото им попадне всичко - килими, железарии, абе изобщо всичко. Като почне да се замръква и нападат, където няма хора, къщата разбиват прозорци, врати, това е ужас", разказва Димитър Кокошаров.

Краде се и посред бял ден, дори в присъствието на собственика на къщата. Жителите на Марчево живеят в страх. И под ключ. „Разбиват катинара и му открадват двигателя на машината, на която реже дърва. Имаше помпа, с която си поливаше градината, - и нея отмъкнаха. Тук не са убили никой досега, но като слушам какво е по телевизията, убийства има, изнасилвания има, тука все още няма такова нещо, но се краде", казва и друга жителка на селото - Лиляна Спасова.

Въпреки че подозренията падат върху живеещите в ромската махала наблизо, засега няма задържани за редовните домови кражби.

Кметът на Гърмен иска разполагането на още полицаи в общината. В момента 7 униформени обслужват 16 села.

„Ще поискам от органите, като най-напред може би ще се обърна до министъра, до главния секретар, ако може да бъде отпуснат може би щат ли, или пък да се направи някаква промяна в тяхното разписание, за да може да се съдейства на самите жители на село Марчево. За 24-часов полицейски патрул не знам дали ще е възможно това, но ако може, ще сме благодарни", казва Минка Капитанова.

Докато се реши проблемът с липсата на полицейска сила в Марчево, местните обмислят алтернативни методи сами да се спасят.

„Трябва или да се въоръжаваме или... няма никакъв друг начин, пък не ми се влиза в затвора. Мога да сложа една мрежа с ток и там да си остане, който влиза, ама...", сам се спира Димитър Кокошаров.