Зърнопроизводители от много райони на страната тръгнаха със селскостопанска техника към столицата.

Утре те ще протестират пред НС заради неизпълненото обещание да се предвидят 378 млн. лв. за сектора в бюджета за 2009 г. Вместо това бяха отпуснати 211 млн. лв.

Стопаните искат среща с премиера Сергей Станишев, съобщи БНР.

„Ние имахме споразумение с министерството на земеделието от февруари 2008 г., в което се бяхме договорили, че за 2009 г. в бюджета трябва да бъдат включени 378 млн. лв. за национално съфинансиране.

Ако не получим тези пари браншът ще фалира", заяви заместник-председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Васил Петров.

Разпоредено е СДВР и ОДМВР да предприемат незабавни мерки и да изпълнят правомощията си в съответствие със Закона за МВР.

                            Още... 

"Преди малко при мен бяха представители на „Неохим" - Димитровград. Направихме сметка, че с около 30-40% на декар се е вдигнал разхода на тор.
Знаете какви бяха цените на горивата през есенната кампания, докато работихме", припомни Петров.

Утрешният протест на зърнопроизводителите е последната стъпка преди гражданското неподчинение, категорично заяви Васил Петров.

Протестиращи зърнопроизводители от бургаско потеглиха от морския град тази сутрин с около 50 селскостопански машини. Колоната премина Петолъчката край Сливен и към нея се присъединиха фермери от сливенско.

Колоната се движи по главния път към София. По-късно в групата ще се включат и производители от Стара Загора, Пловдив и Хасково.

С 80 трактора зърнопроизводители от Плевенска област също потеглиха към столицата.

Походът на зърнопроизводителите от Плевен започна още вчера. След като преминаха 25 км на разклона при село Горни Дъбник те блокираха пътя и спряха движението за два часа.

Днес между протестиращите няма да е председателят на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Плевен Георги Милев, който вчера получи полицейско разпореждане, с което му се забранява да участва в организирането и провеждането на протестни действия и блокади на пътищата.

Земеделски производители от Разград тръгват с 10 селскостопански машини към София, за да се включат към националния протест на колегите си от цялата страна.

По пътя към колоната ще се присъединят протестиращи фермери от Попово и Велико Търново.

Припомняме, вчера колона от 70 селскостопански машини премина по улиците на Бургас. Тракторите предизвикаха задръствания по повечето централни улици.

Зърнопроизводители протестираха и във Врачанско на пътя между Алтимир и Добролево, като блокираха движението към ферибота от Оряхово.

Над 90 селскостопански машини от Разградско излязоха и на пътя Русе - Варна.

Вътрешният министър поиска Бойко Борисов да промени маршрута на тракторите, за да не се нарушава обществения ред.

                             Още...

Министър Валери Цветанов вчера обеща да бъде изплатена цялата сума до 60 млн. лв. на млекопроизводителите.

На вчерашния протест фермерите поискаха оставката на финансовия министър Пламен Орешарски, тъй като в Бюджет 2009 не са включени субсидии за подпомагане на животновъдството.  

Фермерите настояваха и за допълнително включване на 100 милиона лева за кредитирани по програмата за селските райони и пари за подпомагане на глава добитък.