Въпреки че за бежанците от центъра във „Военна рампа" до момента има организирани 15 трудови борси, работните места остават незаети, съобщи bTV.

Земеделската работа е най-малко харесваната от хората от Близкия изток. Някои от тях твърдят, че са образовани и не биха извършвали физически труд, а по-скоро биха приели позиция, еднаква с тази, която са заемали в родината си.

Коменданта на бежанския център Петър Джуренов коментира, че хората изкарват по максимум десетина дни на подобни позиции в земеделието или шивашкия сектор, след което напускат. Освен тежката физическа работа, причина е и ниското заплащане според мнението на бежанците.

„Заплатите, които предлагат, са от порядъка на 600-700 лева - плюс обучение, плюс квартира, плюс храна, което никак не е лошо, но на тях им се захваща", обяснява комендантът и допълва, че манталитетът и традициите на повечето чужденци, според които жените не работят, правят средните заплати у нас неатрактивни за тях.

Според Джуренов целта на бежанците не е да приемат една или друга работа и да напуснат центъра, а да отпътуват за Западна Европа, където да живеят от социални помощи.

Тезата му се потвърждава и от живеещите във „Военна рампа", които заявяват, че след изкараните 10 мъчителни месеца в България, единственото им желание е да отидат в Германия.