От „Синьо единство" скочиха като ужилени срещу изказване на Меглена Кунева от днес.

Припомняме, лидерът на „Движение България на гражданите" обяви отново, че по време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (като главен преговарящ от страна на България - бел. ред.) е изпълнявала единствено меморандум, подписан от Надежда Михайлова още през 1999 година.

„В него е записано, че България поема ангажимента да изведе от експлоатация 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй" през 2002 година и 3-ти и 4-ти блок през 2006 година, поради което се посочва и дата за присъединяване 2007 година", припомни Кунева и обеща този меморандум дори да се публикува на сайта на Движението.

Двете формации са част от Реформаторския блок.

От „Синьо единство", чийто доскорошен лидер беше Надежда Михайлова, коментираха, че стоят твърдо зад позицията, че през 1999 г. тогавашните премиер и външен министър, съответно Иван Костов и Надежда Михайлова, са защитили националните интереси в меморандума. Само че според „Синьо единство" в меморандума е записано, че правителството на ОДС е обвързало възможността за промяна на сроковете с евентуална промяна в Националната енергийна стратегия.

Хората на Христо Панчугов (настоящия лидер на „Синьо единство" - бел. ред.) привеждат като доказателство следния пасаж от меморандума: „В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове
3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г. Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г."

От този текст било видно, че правителството на ОДС било обвързало възможността за промяна на сроковете с евентуална промяна в Националната енергийна стратегия.

В Националната стратегия за развитие на енергийния сектор и енергийната ефективност до 2010, одобрена от Народното събрание през март 1999 г, били заложени срокове за затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ Козлодуй съответно: 1 и 2 през 2005 г., 3 и 4 - след 2010 г., отбелязват от "Синьо единство".

Според Панчугов и компания било повече от очевидно, че в Меморандума правителството на ОДС не отстъпвало от българските национални интереси, които били защитени дори и при евентуално актуализиране на Националната енергийна стратегия, което правителството на НДСВ не направило. По този начин от „Синьо единство" прехвърлят вината за преждевременното затваряне на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй" на правителството на Симеон Сакскобургготски.

От „Синьо единство" обявиха още, че седят твърдо зад действията и решенията през годините на всички свои членове - бивши министри, депутати, кметове и др.