Израелският министър Бенямин Нетаняху заяви, че обхватът на иранската ядрена програма е много по-голям отколкото се посочва в последния доклад на Международната агенция за ядрена сигурност и това доказва, че Техеран усилено разработва атомна бомба.

Коментарът му бе даден по време на среща с министрите от кабинета, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от пресофиса на премиера.

Иран е все по-близо до създаването на атомна бомба, отколкото се предполага, убеден е Нетаняху. Той добави, че единствените неща, които могат да бъдат доказани, са записаните в доклада на Агенцията, но съществуват много други, които не са посочени там.

Израелският премиер не уточни с каква точно допълнителна информация разполага относно ядрената програма на Иран, но отново призова света да спре въоръжаването на Техеран с атомна бомба, преди да е станало прекалено късно.

В доклада на МААЕ се посочва, че Иран провежда тестове „за развитието на средства за ядрена експлозия", освен това има компютърни модели, които могат да бъдат използвани само за изстрелване на ядрена бомба.

По-рано днес президентът на САЩ също коментира ядрената програма на ислямската република и ги определи за заплаха не само за региона, но и за целия свят. Обама бе категоричен, че това принуждава много държави да се обединят срещу Техеран.