Пътническият самолет на Air Asia, който изчезна от радарите в неделя, най-вероятно се е разбил. Това обяви вицепрезидентът на Индонезия Мохамед Юсуф Калла, цитиран от ТАСС. Той каза, че все пак индонезийските власти нямат информация за възможното място, където е станала катастрофата.

По-рано стана ясно, че азиатски медии, цитирани от РИА Новости твърдят, че един от роднините на хората на борда на QZ8501 е получил смс от непознат мобилен номер, че самолетът се е приземил аварийно и всички пътници са живи.

Министерството на транспорта на Индонезия не може нито да отрече, нито да потвърди информацията, че самолетът на Air Asia е направил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи. От там добавиха, че се прави всичко възможно тези данни да бъдат потвърдени.

Беше съобщено обаче, че радарите на индонезийската спасителна служба не са успели да засекат сигнал от аварийния радиомаяк самолета, който би трябвало да се задейства при всеки случай на външно въздействие, както и при падане във вода.