215 милиона деца по света работят.

Това се посочва в доклад, изготвен от Международното бюро по труда, цитиран от френския „Le monde". Основният извод в него е, че се наблюдава спад в усилията на отделните правителства и като цяло на международната общност, насочени към намаляване на работещите непълнолетни.

Изданието посочва, че тези 215 милиона икономически активни деца представляват 13,6% от населението под 18-годишна възраст по света. През 2004г. процентът на работещите деца в световен план е бил 14,2 %.

Въпреки че се наблюдава спад в броя на непълнолетните, които са принудени да работят, той е прекалено незадоволителен. Успехът в тази насока е непостоянен, коментира Хуан Сомавиа, генералният директор на Международната организация по труда.

От представения доклад става ясно, че районите на Азия, Латинска Америка и Карибите задълбочават тенденцията за намаляване на детската експлоатация. Не така обаче стоят нещата в Африка, която държи рекорда по детски труд. Там едно на всеки четири деца е принудено да работи.

В документа се посочва още, че земеделието е секторът, в който са ангажирани най-много непълнолетни (60%). Следват го сферите на обществените услуги (25,6%) и индустрията (7%).

Други тревожни данни, които съобщава докладът е, че повече от половината от децата, които работят, не получават никакво възнаграждение за труда си.