По-строги правила, чрез които дълговата криза в еврозоната да бъде овладяна, могат да бъдат постигнати без промяна в договорите за Европейски съюз.

Това заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, цитиран от БиБиСи.

Според него решение на проблемите може да бъде намерено и без да се предприема тази „жестока стъпка."

В доклад за предстоящата среща на лидерите от ЕС, започваща утре, той предлага съкратено „фискално споразумение", което няма нужда от ратификация от парламенти или национални референдуми, които биха отнели твърде много време.

Припомняме, Германия и Франция настояват да бъде съставен нов договор за ЕС до март, който да наложи по-стриктни правила. Тяхната позиция се поддържа от САЩ.

По думите на Ромпой, неговите предложения ще ускорят провеждането на реформите и ще предотвратят евентуални политически усложнения. Някои от идеите му съвпадат с тези на Меркел и Саркози, но други се различават.

Сред предложенията на шефа на Евросъвета са бюджетният дефицит на всяка страна в еврозоната не трябва да превишава 3% от БВП, а размерът на дълга - 60% от БВП; „златното правило", гарантиращо балансиран бюджет в средносрочна перспектива, трябва да бъде подкрепено от националното законодателство; Еврокомисията трябва да има правото автоматично да въвежда жестоки мерки за икономии в страните, намиращи се в криза.

Въпреки това Ромпой признава, че в крайна сметка в дългосрочен план може да се поискат изменения на договора за ЕС. Според него тези изменения могат да доведат до изолация на страни, като Великобритания например, които са извън еврозоната,

По-рано британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма да подпише доброволно договора, ако в него не бъдат гарантирани британските интереси. Той е категоричен, че трябва да се осигури защита както на единните пазари, така и на финансовия сектор на Острова.

Договорът за ЕС може да бъде пренаписан, за да се постигне по-тясна финансова интеграция вътре в еврозоната. За това обаче е необходимо съгласието на 27-те страни-членки на ЕС.

Преди решаващата среща в петък Германия и Франция разработват план за по-тясна интеграция на страните в еврозоната. Камерън заяви, че ще присъства на тази среща, за да защитава британските интереси, подчертавайки че най-важният проблем в момента е изход от кризата в еврозоната.

Ако те решат да постигнат това чрез нов договор за ЕС, то в него трябва да бъдат защитени тези интереси. Аз няма да подписвам договор, в който тази защита не е осигурена, категоричен бе британският премиер.