Тази вечер във Врачанско стартира операция „Огнярите". В село Бели извор са задържани 4 митничари и 3 служители на фирма „Кингс Тобако", ангажирани с унищожаване на конфискувани от полицията цигари.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Цветанов уточни, че късно тази вечер служителите на Управление „Митници" и представители на фирмата е трябвало да унищожат около 3 000 мастербокса цигари с изтекъл бандерол в пещи край село Бели извор, Врачанско.

Вътрешният министър обясни, че операцията е наречена "Огнярите", тъй като цигарите е трябвало да бъдат изгорени, а не са били.

„При направените проверки от полицията в автомобилите на митничарите са били намерени 69 стека с цигари, а в автомобила на служителите на фирмата още 15 стека цигари.
Полицията започна обиски и претърсвания на пещните помещения и откри 70 мастербокса с цигари, укрити на различни места." - заяви министър Цветанов.

Автомобилът, собственост на Агенция "Митници"- София бил управляван от Л. М. на 46 г. от Пловдив. В колата пътували съгражданите му Н.Н. на 38 г. и А.Д. на 46 г., а също и С.К. на 34 г. от Пазарджик, и четиримата служители на  Агенция "Митници"-Пловдив.

Минути по-късно в селото е спряна „Шкода Фабия", регистрирана на пловдивска фирма и управлявана от И.У. на 51 г. Той и спътниците му -  Г.М. на 54 г. и Г.Б. на 42 г., са служители на фирма със седалище в Пловдив. В колата полицаите открили 15 стека цигари "Мерилин" със стар акцизен бандерол, подлежащи на унищожаване.

Сред арестуваните е и бившият началник на криминалната полиция в Пловдив Иван Вълчев.

Министърът на вътрешните работи съобщи още, че целият район на пещите в село Бели извор е блокиран от полиция и процесуалните действия продължават.

Днес се очаква да бъдат извъшрени проверки на складовете, където се съхранявят конфискуваните цигари, за да се види дали иззетите количества са там и дали по протокол са изгорени, посочи още Цветанов.

Полицията в Пловдив проверява складовете на „Кингс Тобако" за количества цигари, декларирани за изгаряне. Комисар Тодор Чонов обясни, че ще се уточнява колко от цигарите, предназначени за изгаряне, са в наличност и колко са реално изгорени.

По думите му една част от цигарите не са били предоставени за изгаряне и са били върнати за продажба. Освен в складовете ще бъдат извършени проверки и на частни адреси, допълни комисар Чонов.

Задържаните пловдивски митничари остават в ареста във Враца за 24 часа, като най-вероятно ще бъде поискана и постоянна мярка "задържане под стража" след повдигане на обвинение срещу тях.

Това съобщи директорът на Областна дирекция на МВР във Враца Росен Иванов, цитиран от БТА.

В понеделник на българо - турската граница при митнически пункт „Лесово" бе проведена специализирана полицейска операция „Граница", предизвикана от оплаквания на граждани и фирми за системно изнудване и искане на пари.

Вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че е задържана само дежурната митничарка, която предварително е била поставена под наблюдение.

Дежурният полицай е отказал да участва във вземането на пари, докато дежурната митничарка си е искала парите. Всичко това е документирано.