От 10 000 до 15 000 души вероятно ще напуснат системата на МВР. Това обяви пред БНР зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев. Той е категоричен, че докато не бъде оттеглен текстът от проекта за държавния бюджет в частта му, засягаща целия сектор „Сигурност" от параграф 9 до параграф 16, няма да седнат на масата за преговори.

Мазнев подчерта, че настояват в МВР да има реална реформа, а случващото се не било реформа, а орязване на социалните права и обезщетения на служителите в силовото министерство. По принцип реформата подобрявала положението в системата, а случващото се нямало да подобри положението в системата.

Борислав Мазнев обясни, че работещите в системата ще приемат всяка конструктивна промяна, която ще доведе до промяна на положението.

Зам.-председателят на синдикалната федерация предупреди, че след Нова година няма да има кой да пази границата. Нямало да има и пожарникари, които да се отзоват на сигнал.

Някой се опитва да убие полицията. Тонът на премиера Бойко Борисов беше крайно заплашителен", подчерта Мазнев. По думите му, са били отправени заплахи и в министерството от страна на вътрешния министър за наказание, уволнение и съд, защото действията на служителите на реда били незаконни.

Борислав Мазнев смята, че обществото подкрепя полицейските протести. Според него протестите не са свързани само с финансови искания на служителите в МВР, а са в защита на българското общество. Той обясни, че това, което се предвижда като промяна в бюджета и орязването на социалните права на служителите в системата, е довело до рязък спад на броя на полицаите, които осъществяват пряка работа на терен, охрана на държавната граница и борба с престъпността. Това от своя страна щяло да доведе до рязко повишаване на криминогенните фактори, предупреди още Борислав Мазнев.