Правителствата в ЕС ще вземат решение за налагане на нови санкции на Русия в петък. Това разкри външният министър на Италия Федерика Могерини пред Европейския парламент, съобщават Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

По думите й новият пакет от санкции ще бъде финализиран от представители на ЕС в сряда.

ЕС и Русия повече не са обвързани по отношение на стратегическото партньорство, което се явява в резултат на политиката на Русия към Украйна, подчерта Могерини, която в края на годината ще поеме външната политика на ЕС.

Ситуацията е такава, че приключи стратегическото партньорство, каза тя и добави, че това е избор на Москва.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че действията на Украйна да търси членство в НАТО подкопават усилията за прекратяване на конфликта в страната.

„Партията на мира" се опитва и все още продължава да се опитва да договори политическо уреждане на всички основни въпроси, пред които украинците са изправени, и в Киев, "партията на войната" предприема стъпки за ясно подкопаване на тези усилия", каза той на пресконференция.

Той призова САЩ да използват влиянието си да склонят Киев да преговаря за мир.

В същото време ООН информира, че повече от 1 милион са напуснали домовете си заради конфликта в Украйна. Над 800 хиляди от тях са напуснали към Русия.