Съдът постанови задържане под стража за Алексей Петров след като прокуратурата поиска той да бъде задържан. Това стана по време на днешното заседание по делото „Октопод".

Алексек Петров бе изведен с белезници от залата.

Минути след това той коментира, че не е изненадан и нищо не може да го изненада.

 

„Постоянно ме следят, имам толкова жалби до прокуратурата, както и снимки как ме следят по разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов. Поръчката в Тетевен е от шефа на предизборния щаб на ГЕРБ", заяви Петров.

Той коментира, че е един от малкото в България, който иска да бъде свободен, а свободен, по думите му, е този, който се подчинява на законите, а не на Бойко Борисов.

От държавното обвинение мотивираха искането си с вчерашните разпити на свидетелите Донка Митева и Пламен Устинов.

След близо 2 часа размисъл съдия Румяна Ченалова произнесе решението на състава. По думите й, безспорно има нови обстоятелства, които се извеждат от фактите, посочени при вчерашните разпити на Пламен Устинов и Донка Митева. Според Ченалова няма причина казаното от тях да се подлага на съмнение.

Тя припомни, че свидетелката заяви, че няколко дни преди разпита й през януари е била закарана от Ямбол до София от подсъдимия Петров, след което е преспала в дома на жена му и след това - закарана до съдебното заседание.

Това обстоятелство беше допълнително посочено и от приетата днес справка на ямболската полиция за направената проверка на колата на Петров.

 

Припомняме, при снощния разпит Устинов заяви, че в неделя той се е срещнал с Алексей Петров, който го „уговарял" да промени показанията си. Пред съда той разказа още, че през 2006 година Алексей Петров му е поръчал убийството на Васил Божков.

Устинов разказа и за още две поръчки, възложени му от Петров - за убийствата на Валетин Шотев през 2001 година и на шефа на "Литекс" Гриша Ганчев през 2008 година.

В дадената от съдията почивка Алексей Петров коментира искането на прокуратурата, като обясни, че негов адвокат е проучил ситуацията около срещата му с Пламен Устинов.

Станало ясно, че никъде в НПК няма забрана подсъдимият да говори със свидетели по делото.
По думите на Петров по време на срещата, която се провела на обществено място и на която присъствали и други хора, Устинов му разяснил най-детайлно кой стои зад опита за атентат срещу бившата барета в Тетевен миналия септември.

„Това е политически мотивирано насилие, тъй като аз бях кандидат-президент" заяви Петров и добави, че за него няма нищо по-важно от това да се изясни кой го е поръчал.

Подсъдимият коментира, че Устинов по време на вчерашния разпит е обърнал нещата, заявявайки че Алексей Петров е настоявал свидетелят да разкаже пред съдиите, че зад инцидента в Тетевен стоят специалните служби.

Петров коментира, че този процес е политически: „В момента ме рекетира правителството и лично Бойко Борисов, а г-н Костов (прокурорът, б.р.) е просто изпълнител", заяви бившата барета.

Относно поръчките за убийствата, споделени пред съда от Пламен Устинов Петров заяви: „Това са фантазиите на това момче. Това са филми, които не са реализирани и прожектирани".

От своя страна прокурор Светлозар Костов изрази задоволство си, че Алексей Петров е признал, че се е срещал с Устинов. „Надявам се да не го укрие пред съдията, тъй като до този момент в съдебна зала мълчи и говори само пред медиите", коментира прокурорът.

Той обясни, че в НПК няма изрична забрана подсъдим да говори със свидетел по същото дело, но законът забранява да се подбужда, притиска или заплашва когото и да било да променя показанията си.

„Това е престъпление против правосъдието, за което се предвижда затвор", обясни още прокурор Костов и добави, че той изцяло вярва на свидетелите Донка Митева и Пламен Устинов, които вчера ясно, недвусмислено и под клетва са заявили, че са били притискани от основния подсъдим по делото „Октопод".

Костов обясни, че ще бъде направена проверка по случая и ако в хода на разследването бъдат събрани достатъчно доказателство, обеща да има обвинение срещу Алексей Петров.

„Вярвам изцяло на Пламен Устинов. Той е бил твърде близо до Алексей Петров през дълъг период от време и е дал ценна информация за могъществото на „Октопода", коментира още прокурорът.

Тук обаче се намеси и Алексей Петров, който изслуша цялото изявление на Костов. Той обясни, че никога не е бил близък с Пламен Устинов и не го е държал близо до себе си, тъй като винаги се е съмнявал за психическото му състояние.

Междувременно се появиха коментари, според които свидетелката Донка Митева по нечий натиск е променила показанията си, дадени вчера срещу Алексей Петров.

 

Обръща се внимание, че през 2010 година Митева е била съучредител на гражданско движение за защита на Петров.

Тогава тя коментира, че е време да се покажат и положителните страни на бившата барета.

Колко хора според вас знаят, че басейнът „Спартак" се ползва предимно от болни деца. Защо не се говори за параклиса, който е построен със средства, предоставени от Алексей Петров и за всички други случаи, в които той е помагал, заявява тя пред журналисти.

През лятото на 2010 година тя смята, че арестуването на Петров е политическа поръчка на кръгове около ГЕРБ.

Вчера пък Митева изненадващо доброволно се яви в съда и заяви - Алексей е един рекетьор, който си служи с подставени лица и затова той сега държи високо вдигната глава.
Всички до него са изпълнители, а той е поръчителят. Колко съдби трябва да разбие този човек, за да се разбере какъв е.