Европейският парламент даде одобрението си за членството на Хърватия, според изискванията на учредителните договори. Депутатите призоваха Загреб да обърне внимание на оставащите предизвикателства, особено в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Хърватия може да стане 28-мата държава членка на ЕС на 1 юли 2013 г.

Одобрението мина с 564 гласа "за", 38 "против" и 32 въздържали се. Решението беше приветствано с бурни овации в пленарната зала.

"Днес е добър ден за Хърватия и за ЕС", подчерта Председателят Йежи Бузек след гласуването. Той добави: "Европейският парламент застана с цялата си тежест зад присъединяването на Хърватия към ЕС. Ние дадохме ясен знак за степента в която ЕС желае членството на Хърватия. Хърватите скоро ще имат възможност да изразят подкрепата си за ЕС на предстоящия референдум."

Следващата крачка по пътя към членството ще бъде подписването на договора за присъединяване, което ще се случи на 9 декември, по време на следващия Европейски съвет. Подписването ще отвори пътя за ратификациите от 27-те страни членки. Очаква се Хърватия да се присъедини на 1 юли 2013 г.

Депутатите подчертаха, че ще следят процеса по пред-присъединителния мониторинг внимателно, и поискаха Комисията да ги държи в течение на изпълнението на поетите по време на преговорите ангажименти от страна на хърватските власти.

Отбелязвайки готовността на страната за присъединяване, членовете на ЕП поканиха Загреб да се справи с оставащите предизвикателства, особено в сферата на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Те настояха Хърватия да увеличи усилията си, свързани с наказателното преследване на военнопрестъпниците, в съзвучие с препоръките на Международния трибунал за бивша Югославия, както и насърчиха връщането на бежанците.

В заключение депутатите призоваха Хърватия да продължи със структурните реформи в икономиката на страната, да стимулира заетостта, и да постигне финансова консолидация, за да повиши конкурентоспособността си.