Земеделският министър Мирослав Найденов спира продажбата на дървесина през борсата.

По-малко от месец, след като бяха пуснати първите количества през борсата, той обяви на среща в Ракитово, че ще предложи продажбата на дървесина през борсата да отпадне.

След това доста неясно министърът обяснява какво ще се прави с дървесината, като от думите му, цитирани от пресцентъра, става ясно, че една трета от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса.

Потърсихме за разяснение експерти от МЗХ, които да обяснят как хем се спира търговията през борсата, хем една от възможностите пред стопанствата е именно търговия през борсата.

Според експерта не може да се каже, че борсовата търговия на дървесина е спряна.

Припомняме, опозицията и голяма част от бранша остро реагираха на тази търговия, като БСП дори изчисли, че държавата от първата сесия на борсовата търговия с дървесина е загубила 3 млн. лв.

През цялото време министърът упорстваше, обявявайки идеята за добра и защитавайки въпросното търгуване на дървесина.

В момента тече 7-дневен срок, даден от БСП на Найденов за спиране на борсовото търгуване, като в противен случай социалистите ще му поискат оставката.

Останалите две трети (като съвсем не става ясно каква е тази първа „една трета") по обясненията на министъра задължително ще се реализират на търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шестте предприятия и ще бъдат еднакви за всички.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива.

Министър Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете.

Тези пакети ще бъдат както следва: 33%  разпределени в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 000 за големите. Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдат запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма" да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.