Топли поздрави от правителството за конгреса на БЗНС (земеделците, които са част от реформаторския блок, б.р.).

Почти половината МС уважи форума на партията на военния министър Николай Ненчев.

Вашата формация е била и управляваща, и опозиционна, изтъкна вицепремиерът Румяна Бъчварова. Преживели сте смени на режими, припомни тя. По думите й, БЗНС последователно отстоявали европейските ценности и демократическите идеали.

Историята на БЗНС е преди всичко национален спомен, категорична бе Бъчварова. Предизвикателствата пред страната ни изисквали политическа отговорност, по думите й.

Историческата памет на БЗНС били от изключителна важност за стабилността на управлението. От името на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова благодари за участието на БЗНС в управлението.

Финансист номер едно Горанов пък на свой ред изтъкна, че ценностите на земеделците били изконни житейски ценности. Робът се бори за свобода, свободният за съвършенство, коментира философски Владислав Горанов. Време е в политическия диалог комплексите от робството да преминат и политиците да се борят за съвършенство, заключи той.

Просветният министър Тодор Танев пък призова събралите се делегати: „Приемете ме сред вас". БЗНС това е България, категоричен е той. БЗНС това е морал, защото е пречистен чрез страдание, допълни Танев.

БЗНС това е бъдеще, защото е с чисто минало, БЗНС това е Европа, убеден е професорът по политология. По думите му, БЗНС е модерна партията, защото е в Реформаторския блок. БЗНС е силата, смята Танев.

Докато има БЗНС ще има България и докато има България, ще има БЗНС, продължи дитирамбите той.

Поздрав отправи и министърът на културата Вежди Рашидов. Искаме не искаме, потомци сме на земеделци, констатира той и заключи, че има нужда от земеделци.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев сподели, че на конгреса бил на гости в семейството си. Трябва да се научим да се смиряваме лично, да бъдем заедно на всяка цена, сподели той. Разединени няма да се преборим с проблемите, които има сега, нито с проблемите, които ще има утре, прогнозира Кънев и пожела РБ да е единен.

Найден Зеленогорски от България на гражданите също отправи топъл призив, наричайки делегатите „почитаеми страдалци на българската демокрация". Той посочи, че ДБГ разчитат на БЗНС за осъществяване на важните реформи.

Повече от два часа след началото на конгреса обаче така и не бе започнал докладът на лидера на земеделците и военен министър Николай Ненчев.