Загрижеността около политическата ситуация в Румъния предизвиква отмяна на  част  от преговорите в ЕС тази седмица, които са насочени към оценяване кандидатурата на страната за присъединяването им към Шенген, заявиха дипломати от ЕС, цитирани от „Франс прес".

Официални лица от ЕС и дипломати обявиха, че много малка част от дневния ред от срещата между правосъдните и вътрешните министри тази седмица оправдава разходите на 27-те страни.

Единственият въпрос, който може да оправдае пътуването, е Шенген", обяви европейски дипломат, който има предвид кандидатурите на България и Румъния за присъединяването им към Шенген.

Но като се има предвид събитията в Румъния това лято, този въпрос не е готов" да се повдигне, допълни дипломатът.

Други дипломатически източници обявиха, че Белгия, Германия и Холандия са заявили, че са против всякакви предложения за присъединяването на Румъния към Шенген в момента, така че въпросът ще бъде разгледан на новата среща на министрите в края на октомври.

Имаме политическо развитие в Румъния, което прави невъзможно" поставянето на въпроса на масата за преговори, допълни източникът. „Ако усетим, че не можем да вземем решение през октомври, ние ще го проучим отново", изтъкна дипломатът.

Политическата криза в Румъния започна през юли, след като новото коалиционно правителство на премиера Виктор Понта се опита да отстрани президента Траян Бъсеску.