Бедственото положение в Мизия е отменено от днес, съобщава БНР. То бе обявено след като потоп заля града в началото на август. На 5,5 млн. лева се изчисляват щетите от наводнението.

120 домакинства или около 300 души в наводнения град са без дом. Сред тях са сестрите Цветана и Галина Тончеви, които живеят между падналите си къщи в заслон от одеяла. Те споделят, че още не са разчистили събореното. Жените са инвалиди и казват, че нямат пари.

Кметът Виолин Крушовенски информира, че въз основа на данъчните оценки на имотите щетите са за 4,4 млн. лева. От общината настояват за законодателни промени, които да позволят обезщетяване на базата на средни пазарни оценки. При такъв подход щетите ще скочат до 50 милиона лева, поясни Крушовенски.

Във временното селище за настаняване на пострадали ще има 30 фургона за 120 души. Проектът за електрозахранването му вече е готов. Ученическото общежитие също се ремонтира. Там има 30 стаи. Във всяка от тях могат да живеят по четирима души. Продължава раздаването на топъл обяд и консерви за вечеря на хората, останали без дом.

Междувременно стана ясно, че 11 български издателства ще направят дарение за деца на семейства, пострадали от наводненията в Добрич. Техни представители ще връчат днес 150 учебника на 14 ученици от 8 до 12 клас.