Бостън отбелязва с възпоменателна служба в градската Катедрала смъртта на загиналите от Бостънската атака, съобщава БиБиСи.

Атаката засегна всеки един от нас, тъй като за всички Бостън е обичан град. - Това заяви американският президент Барак Обама в словото си пред събралите се на церемонията. - Стоим зад вас. Събрали сме се тук, за да се уверим, че духът на Бостън е ненакърним. Сигурен съм, че вие отново ще провеждате и участвате в маратона и вашата непоколебимост е най-големият удар срещу извършителите, които превърнаха един ден на красота в ден на жестокост. Който е отговорен за този акт на насилие ще бъде наказан".

Президентът, който подписа вчера декларация, позволяваща разширяване на федералната подкрепа за града, Той е придружаван от Мишел Обама.

Катедралата бе изпълнена със семейства на пострадали, съпричастни към трагедията, официални лица и други. Службата се проведе при засилени мерки за сигурност. Стотици хора се събраха пред Катедралата.

Присъстваха губернаторът на щата Масачузетс ген. Девал Патрик и кметът на Бостън Том Менино.

Губернаторът също увери в изказването си, че виновните за ударите ще получат справедливо наказание, а пострадалите ще излекуват мъката и раните си и ще продължат напред.

Нищо не е в състояние да ни победи, тъй като се грижим един за друг. - заяви кметът Менино. - Нито мириса на дим в небето, нито кръвта по улиците или сълзите в очите ни. Ние победихме този акт на омраза".

Обама посети семействата на жертвите, отиде в болницата при пострадали от атаката, срещна се и с помогналите след атаките, каза говорителят на администрацията Джош Ърнест.

Междувременно стотици разследващи ще продължат да работят за установяване на самоличността на двама мъже, след като са били заснети от камерите преди експлозиите, съобщи източник от правоприлагащите органи за СиЕнЕн.

Източникът отбеляза, че кадрите няма да бъдат публикувани заради страх от възпрепятстване на разследването.

Припомняме, при експлозиите до финалната линия на Бостънския маратон в понеделник загинаха трима души, а повече от 180 са ранени.

Загиналите трима души са: 8-годишният Мартин Ричърд; 29-годишната Кристъл Кембъл и Лингзу Ли.