Около 25 000 души са се събрали за митинга на опозицията в Москва - „За честни избори". Според данни на опозицията протестиращите са над 40 000.

Над площада, на който се провежда митинга, кръжи полицейски хеликоптер. В района са въведени засилени мерки за сигурност. Очаква се на площада скоро да пристигнат представители на „Справедлива Русия" и „Яблоко".

Междувременно московската полицията предупреди, че съществува опасност да се срути мостът, който се намира до площад „Болотная", където се провежда протестният митинг на опозицията. На моста са се събрали над 1000 души, съобщава РИА Новости.

„Според експерти има опасност мостът да се срути. Полицията планира да се намеси, за да се избегне инцидент", се посочва в съобщение на полицията.

Районът вече е отцепен и на моста не се допускат повече хора, което предизвиква недоволството на желаещи да се присъединят към акцията на опозицията.

Очаква се денешният протест да бъде най-многобройния досега. Само в социалната мрежа Facebook около 30 хиляди души са заявили участието си в митинга.

Междувременно стана ясно, че на основателя на социалната мрежа "ВКонтакте" Павел Дуров е връчена призовка от прокуратурата в Санкт Петербург. В документа не се  посочва причината за призоваването му.

Преди да получи призовката 27-годишният Дуров отказа да изпълни нареждането на руските служби за сигурност да блокира опозиционните групи в социалната мрежа.  В нея има над 10 групи, в които се обсъждат протестни акции срещу изборните манипулации.

Припомняме, в деня след изборите - 5 декември, в Москва се състоя 7-хиляден опозиционен митинг.
В края му организаторите призоваха участниците да тръгнат на шествие до сградата на Централната избирателна комисия. Непосредствено след това последваха масови арести, при които бяха задържани над 500 души.

На 9 декември руската ЦИК обяви официално изборната победа на путиновата партия „Единна Русия", като призна изборите за легитимни, независимо от многобройните сигнали за изборни нарушения.
Според окончателните данни, оглавяваната от Владимир Путин партия получава 238 мандата в 450-мстения парламент. Комунистите печелят 92 места,  „Справедлива Русия" - 64, а либерал-демократите на националиста Владимир Жириновски - 56.

Междувременно, протестни акции започнаха да се провеждат и извън двата най-големи руски града - Москва и Санкт Петербург.

Днешният ден на протести започна на изток, във Владивосток. В митинга участваха  предимно младежи. Той се проведе в 12.00 ч. местно време. В Москва по същото време часовниците показваха 5.00 ч. сутринта.

Очаква се протестни митинги да се проведат в около 40 руски града.