С постановление на прокурор от Софийската военноокръжна прокуратура, от 19 април 2002 година е прекратено образуваното през 2001 година дело срещу Бригадир (Бриго) Аспарухов за това, че е злоупотребил със служебното си положение и е унищожил агентурното дело на секретния сътрудник "Румянцев" (банкера Атанас Тилев).

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Георги Петканов, цитиран от БТА.

Министър Петканов отговори на въпрос на депутата от ДСБ Атанас Атанасов за хода на делото срещу Аспарухов.

Петканов отбеляза, че делото срещу Аспарухов е засекретено и че Атанасов не за първи път поставя въпроса за движението на това следствено дело.

Още при отговора на първото ви питане изразих съмнението, че най-вероятно целта на питането ви е да осъществявате косвен парламентарен контрол върху дейността на съдебната власт и повторното задаване на въпроса е красноречиво доказателство, че моите опасения са били основателни, обърна се министърът към Атанасов.

Георги Петканов подчерта, че същинската дейност на инспектората към Минисетрството на правосъдието е да проверява организацията по образуването и движението на делата, това означава да се следи спазването на сроковете, в които компетентният орган следва да се произнесе.

Той отбеляза, че всички съдилища, прокуратури, следствени служби, съдебни изпълнители и нотариуси се проверяват само от 25 инспектори, което води до тяхната изключителна натовареност. Затова, според Петканов, не е целесъобразно до инспектората да се отправят искания само за събиране на информация за движението на определено дело, без те да съдържат данни за допуснати нарушения във връзка с организацията и движението на делата.

Не може дело, което е на производство в съда, да бъде изискано от прокуратурата за справка и тя да го прекрати, каза Атанасов. Той определи това като "абсолютен скандал" и попита как прокуратурата може да изземе едно дело, което е висящо пред съответния съд, а да се произнася имало ли е, или не престъпление, при условие, че има внесен обвинителен акт.

В отговор министър Петканов каза, че делото е иззето от главния прокурор, установено е, че още на 19 април 2002 г. обвинението е оттеглено от прокурор от Софийската военно-окръжна прокуратура.