Корените на организацията „Ислямска държава" са назад в годините, малко след американската инвазия в Ирак. Това заяви блогърът Руслан Трад, председател на Форум за арабска култура, цитиран от БНР. По думите му клонът на „Ал Кайда" в Ирак е много по-малък от този, който е в Арабския полуостров или в Северна Африка. Ръководството на „Ал Кайда" в Ирак постепенно замира. Появяват се обаче нови лица, като едно от тях е сегашният лидер на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Руслан Трад е убеден, че в момента организацията се самофинансира, което я прави опасна и за старите й приятели, например Саудитска Арабия, Кувейт. Според изчисления на наблюдатели организацията разполага със 100 000 активни бойци. Освен това има и наплив.

Най-големият донор всъщност е бедността и липсата на образование в тази част на света, разбитата държавност, която абсолютно липсва. Става дума за разочаровани хора, мюсюлмани, които са се отегчили от ислямофобията в доста западни държави, желание за отмъщение, липса на образование. Тези организации възникват от самата почва в Близкия изток, а не от агентите Джонсън и Джонсън, които идват и дават еди-колко си пари „Прави организация!", заяви Трад.

Според експерта ако трябва да се предприемат мерки за побеждаване на джихадистите в Ирак и Сирия, то отговорът трябва да се търси в Сирия. Той посочи, че своеобразната столица на групировката е сирийският град Рака. Имат находища на нефт, както и начини да го пласират на пазара. Руслан Трад обясни, че не се знае докъде се простира петролът, който продава „Ислямска държава".

Експертът е убеден, че моделът на „Ислямска държава" е много по-различен и по-опасен. Той направи сравнение с „Ал Кайда", където имало държавно финансиране от определени държави от Залива и от служби като американските в Афганистан от 80-те и началото на 90-те години. При „Ислямска държава" обаче става дума за международна организация с доста добре изградена мрежа.