Възложих на министър Трайков да оглави един кризисен щаб, който е с министъра на транспорта Московски, двама зам. министри - от финансите и от вътрешните работи, шефа на митниците и шефа на Държавния резерв".

Това съобщи премиерът Бойко Борисов като допълни, че този щаб ще има за цел да наблюдава всички процеси, които текът след спиране на рафинерията на „Лукойл" в Бургас.

Членове на работната група са изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов и председателят на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев. В състава й ще бъдат включени и заместник-министри на вътрешните работи и на финансите.

Освен това българският премиер припомни, че се надява най-голямото българско предприятие да не се опита да „направи някой номер на държавата".

Една от основните задачи на членовете на щаба е да наблюдават процесите на пазара на горива след отнемането на лиценза на рафинерията.

Министър-председателят Борисов коментира още, че приема да се срещне със синдикатите в рафинерията, но при определени условия.

Те първо трябва да протестират срещу шефовете си, които година и половина не изпълниха тези ангажименти, които имат по наредбата. Така че първо като видим един протест срещу тях, след това са добре дошли и при нас", изтъкна премиерът, цитиран от БНР.

Бойко Борисов изрази мнението си и за подкрепата от страна на Синята коалиция за действията по отнемане на лиценза на "Лукойл":

Господин Костов - той разбрах, че вече ни подкрепя много активно. Така че му благодаря за подкрепата. Оня ден ни сваляше, днеска ни подкрепя за това, че ни е поставил, с продажбата на "Лукойл", и е дал монопола в едни ръце, по този начин. Но аз на господин Костов съм му благодарен. Той ни помага много, особено с дружбата си с Доган в момента", каза Борисов.

В момента в „Лукойл Нефтохим" няма спрени производства, но предприятието работи с намалени мощности.
Преработването на наличната суровина продължава, като предприятието се поддържа на технологичния минимум.