Позицията на САЩ относно военната кампания на Русия в Сирия не е конструктивна в борбата срещу тероризма.
Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии.

На 30 септември Русия започна въздушни удари в Сирия след молба от сирийския президент Башар ал Асад. Американският президент Барак Обама разкритикува руския подход, отказвайки да се ангажира по-сериозно в продължаващия конфликт.

В сряда Вашингтон отказа да приеме руска делегация, водена от премиера Дмитрий Медведев, за обсъждане на координация на действията в Сирия, според руското военно министерство.

Трудно ми е да разбера как нашите американски партньори могат да критикуват действията на Русия в Сирия в борбата срещу тероризма, ако те отказват да провеждат пряк диалог по важна тема като политическото решение на конфликта", коментира Путин в казахстанската столица Астана.

Путин също така разкритикувал САЩ за липсата на каквато и да е стратегия в борбата срещу тероризма.

"Разглеждам тази позиция като неконструктивна, а в основата на тази слабост на американската позиция в този случай очевидно лежи липсата на каквато и да е стратегия относно този въпрос, очевидно, няма за какво да се говори", посочи Путин.

Руският президент добавил, че е слаба надеждата за сътрудничество в сирийската криза, но Москва щяла да остави вратата отворена за всеки случай.

„Но ние все пак ще оставим вратите отворени и таим големи надежди за преговори с всички участници в този труден процес, включително с нашите американски партньори", изтъкна Путин.