Общественият фонд „Ин витро", който беше предвиден да се структурира до края
на календарната 2008 г. и да започне работа в началото на 2009 г. (както и Надзорният съвет към него), вече е повод за огромен национален скандал, който се вихри около управлението на 20 милиона лева държавни пари.

Това твърдят АГ- специалисти от Фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Става въпрос за усвояването до края на декември на 10 милиона лева от бюджетния излишък, отпуснати по предложение на правителството от Народното събрание, което е взело решение да финансира с тези милиони програмата „Ин витро".

След тяхното усвояване ще последват още 10 милиона от бюджета за следващата 2009 година.
Целта е да се стимулира раждаемостта сред семействата с репродуктивни проблеми, като държавата се ангажира да плаща за процедурите „бебе в епруветка", които са доста скъпи.

АГ- специалистите, обаче, смятат, че започва мръсна игра с парите за "бебета ин
витро".

Проблемите стартират с предложението да се гласува в сряда пренасочването на тези пари през МНЗ към Майчин дом в София, където шефския стол се кани да оглави доцент д-р Атанас Щерев. Именно бившият царски привърженик доцент Щерев е дал това предложение и лобира твърде успешно за приемането му.

Така той си осигурява възможността да управлява и усвои тези 10 милиона и последващите още десет през следващата година вътре на територията на Майчин дом в качеството си на шеф на тази болница, смятат АГ- специалистите от Фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Доцент д-р Атанас Щерев се е обявил категорично против създаването на Обществен фонд „Ин витро".

Фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве от своя страна искат да направят прозрачен и достъпен за надзор от всички фонд за усвояване на 20- те милиона, който да работи под пряката юрисдикция на МНЗ.

Всички бързат изключително много, а откритите и задкулисните битки са на живот и
смърт, защото отпуснатите държавни средства трябва да се усвоят за броени дни до края на 2008 г., а двойките с репродуктивни проблеми би трябвало да могат да се възползват от наличните средства най-късно от март 2009 г.
Сега това е проблематично, защото изходът от борбата е неизвестен.

Срещата с АГ-специалистите за усвояване на 10-те милиона, предложени от правителството, е преминала в остър и груб тон, стигащ до скандал.

България има 15 центъра, извършващи „ин витро" процедури. Между 10 и 15 милиона лева годишно се харчат за тях за около 2000 семейства.

Това съобщи д-р Павлета Табакова - председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве на кръгла маса с тема „Изработване на стратегии за решаване на репродуктивни проблеми".

Според д-р Табакова досега държавата е осигурявала едва 1.5 млн. лева за ин витро оплождане, т.е. около 10% от реално похарчените средства, а останалата част е за сметка на млади семейства, които имат репродуктивни проблеми.
150 000 са безплодните двойки у нас.

Фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве изпратиха протестно писмо до министър-председателя Сергей Станишев с молба да подкрепи законопроекта за създаване на Общественият фонд „Ин витро".