Западните държави непрекъснато снабдяват с оръжия сирийската опозиция с цел сваляне режима на Башар Асад в страната.

Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от DPA.

Никой не коментира, никой не признава, но e невъзможно да се опровергаят фактите, че контрабандисти пренасят оръжия за Сирия от Турция и Ирак", обясни Лавров.

"Въоръжените екстремисти използват мирните демонстрации, за да провокират сирийското правителство да отговаря с насилие", каза Лавров, цитиран от Интерфакс.

По думите му НАТО призовават Асад да спре кръвопролитията, но в същото време предоставят оръжия на сирийската опозиция, което е и основната причина за насилието при протестите.

"Русия е дълбоко разочарована от това", подчерта руският дипломат, допълвайки, че Франция и САЩ най-вероятно водят двуличнича политика срещу Сирия.

Лавров коментира и решението на Арабската Лига за замразяване членството на Сирия в организацията.

"Ние разглеждаме решението като неподходящо. Изглежда, че е било планирано още преди време. Тези, които взеха това решение отхвърлиха много важен шанс за преобразование на ситуацията до много по-ясно ниво", изтъкна външният министър.

Припомняме, че в събота Арабската Лига замрази сирийското членство в организацията. Според Арабския план Сирия трябва да прекрати насилието срещу мирните граждани и да започне разговори с опозицията.