С 30% трябваше да скочи цената на електроенергията от 1 юли, ако бяха уважени всички искания на електроцентралите, НЕК и електроразпределителните дружества. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който в края на миналата седмица обяви, че увеличението в цената на електроенергията ще бъде 13%.

Припомняме, че това увеличение от 13% беше изненадващо, тъй като малко преди то да бъде обявено се смяташе, че цената на електроенергията ще се повиши само с 10%. Това по-голямо увеличение се наложи заради повишаването на зелената добавка и увеличения брой присъединени централи, работещи с възобновяем енергиен източник, от които електроенергията се изкупува на по-висока цена.

Ангел Семерджиев на днешното заседание на ДКЕВР заяви, че промените в закона за енергията, които ще позволят на регулатора по често да синхронизира цените за изкупуване на електроенергия от ВЕИ, ще доведат до намаляване на шоковите поскъпвания на тока в бъдеще.

Семерджиев заяви, че е бил изненадан от думите и от оценката на икономическия министър Делян Добрев по отношение на това, че ДКЕВР е могла да намали поскъпването на тока, тъй като тя е имала задължения да прогнозира за това колко количество електроенергия трябва да бъде изкупено от централите, разботещи за възобновяеми енергийни източници.

Председателят на ДКЕВР уточни, че всичко в Комисията се извършва на базата на настоящото законодателство, което не вменява на ДКЕВР да прави такива прогнози.

На заседанието стана ясно, че следващата година 1,5% от всяка сметка за ток ще отива за погасяване на т.нар. въглероден данък, който е наложен във всички страни от ЕС, с идеята да се ограничи вредното влияние на парниковия газ върху атмосферата и климата на земята.

Очаква се следващите години този процент да расте, тъй като квотите за изхвърлен въглероден диоксид, предвидени за нашата страна, постепенно ще намаляват.