В Съединените щати ще има дело за интернет пиратство, при което ще се разгледа въпросът за това дали само по един IP адрес може да се разбере кой е човекът, стоящ зад нарушението. Това ще стане на съдебен процес в щата Пенсилвания, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

В основата на проблема е праводържател на порнографски филми, който от началото на годината е завел 349 масови иска за нелегално теглене и качване на негова продукция. Става въпрос за Malibu Media.

Пет от жертвите на филмовата компания са подали жалба в съда, че са изнудвани за извънсъдебно споразумение. Според тях IP адресът показва само кой е абонат за съответната интернет връзка, но това не означава, че същото лице е извършило престъплението.

Съдия от районния съд на щата Пенсилвания е приел доводите и се е съгласил, че BitTorrent системата за размяна на файлове не работи по начина, представен от Malibu Media. Той е приел, че хора, които не са сключили договор за ползване на интернет също биха могли да ползват онлайн услуги. Следователно, няма причина да се смята, че абонатът и лицето, което е извършвало пиратство в интернет са един и същ човек.

Поради тази причина съдията е насрочил специално дело, на което трябва да бъде взето официално решение по този въпрос. Изходът вероятно ще е в полза на обвинените в пиратство лица, тъй като обикновено интернет връзката не е свързвана само с един, конкретен компютър, а с цяло домакинство или жилищна сграда. Решението би могло да създаде прецедент, който да спре изнудването на торент потребители в САЩ.