Община Хисаря ще актуализира бюджета си през октомври. Това съобщи кметът на общината Пенка Ганева, цитирана от Дарик. Тя уточни, че корекцията на финансовата рамка се налага заради извънредните разходи по отстраняването на щетите от пороите през септември. Ганева не се ангажира с точни цифри, тъй като оценките все още не са готови.

Обстановката в общините Хисаря и Съединение, които пострадаха от поройните дъждове миналата седмица, се нормализира, увериха кметовете Пенка Ганева и Георги Руменов. Бедственото положение в община Хисаря е отменено. Отводнени са всички къщи, мазета и дворове, които бяха под вода.

И в двете общини се почистват от наноси улиците и пътищата. Щетите, нанесени от обилните дъждове, са в процес на изчисляване. Комисии от специалисти вече са обиколили всички пострадали обекти и са съставили протоколи. До края на седмицата те ще бъдат изпратени в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Целта е да се окаже помощ не само на общината, но и на хората, обясни кметицата на Хисаря.

Заради пороите бе обявено бедствено положение в община Хисаря. Съединение бе на ръба да обяви такова, защото имаше над 100 наводнени адреса, но успяхме да се справим навреме, каза кметът на общината Георги Руменов.