Австралийският премиер Тони Абът е предложил на украинския президент Петро Порошетко да изпрати австралийски полицаи, които да подпомогнат обезпечаването на сигурността на експертите, които работят при сваления малайзийски Boeing 777,  както и за запазване на доказателствата, предадоха информационните агенции.

Пресслужбата на Порошенко съобщи, че двамата  държавни лидери са провели телефонен разговор.

„Премиерът на Австралия предложи да изпрати гражданско полицейско подразделение с численост 50 души за охрана на мястото, където е паднал самолетът, обезпечаването на сигурността са експертната комисия и запазването на доказателствата." - се казва в съобщение на администрацията на украинския президент.

Припомняме, самолетът на малайзийските авиолинии, изпълняващ полет от Амстердам до  Куала Лумпур, беше свален с ракета на 17 юли в Източна Украйна.
Версията, че той е свален с ракета земя-въздух беше потвърдена от следите от шрапнели, открити от експертите по останките от самолета.

Американското разузнаване обяви, че разполага с доказателства, че ракетата, поразила самолета, е изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти.