Италианската гранична полиция откри 25 мъртви тела в лодка пълна с 271 либийски емигранти на остров Лампедуза в Италия, съобщи АП.

Бяха открити „25 мъртви тела, вероятно идващи от района на Сахара в Африка", каза Антонио Морана, ръководител на пристанището в Лампедуза.

Причината за смъртта все още се уточнява", допълни още той.

Според него бежанците на лодката са напуснали Либия преди 3 дни.

Съдебният изпълнител, който се занимава със случая смята, че жертвите са се задушили в силно пренаселената лодка.

Ще направим аутопсия, за да се определи точната причина за смъртта им, въпреки че първоначалната информация показва, че очевидно се дължи на задушаване", заяви местният съдебен изпълнител Ренато Ди Натале.

Бежанците са загинали в отделението, където се е намирал двигателят. Вратата е била около 50 см.

Лампедуза, която е с площ от само 20 кв. км, е най-южната точка на Италия и е по-близо до Северна Африка, отколкото до италианския полуостров.

Припомняме, че през последните няколко месеца италианският остров Лампедуза се напълни с бежанци от страните от Северна Африка, след като те бяха залети от вълна от демонстрации срещу управляващите режими. В частност, хиляди емигранти избягаха в Италия от Тунис, където през месец февруари беше сменен президента Бен Али. В момента Лампедуза е цел номер едно за либийските емигранти, които бягат от режима на полковник Кадафи.