Върху организационните и структурни проблеми на БСП се съсредоточи в изказването си пред конгреса Румен Петков.

Той изтъкна, че при стотиците протести БСП не са били желан партньор, и припомни, че на конгреса на КНСБ единствената парламентарна група, която не е била представена е тази на БСП.

Петков разкритикува партията за провала на вота за „Белене".

Ние сме на път да провалим и подписката за „Белене", предупреди Петков и отбеляза, че срокът за събирането на подписи е три месеца, според него юли БСП ще набира подписи със същата интензивност.

„Това ни състояние обслужва силния ГЕРБ", коментира Петков и предупреди: „Много е страшно е, ако тръгнем към самотата".

„Да стягаме платната и ляво на борд, и пълен напред!", пожела на партията си Янаки Стоилов.

В словото пред конгреса той изтъкна значимостта на левия курс на партията и това, че кризата и съкрушителният български преход създават условия за възраждане на социалистическите идеи.

По думите му не е достатъчно БСП да е по-малкото зло, не е достатъчно да управлява по-компетентно и да краде по-малко. „Необходима ни е победа, но не само срещу ГЕРБ. Не можем да бъдем и с народа, и с олигархията!", заяви Стоилов, прекъснат от аплодисменти.

Според него обществените пари трябва да са за обществени нужди предимно в обществени институции и на този принцип да се пренастроят здравеопазването и образованието.

„Да национализираме политиката в интерес на гражданите! Такава политика подхожда на председателя на ПЕС. Такова политика изискваме и от председателя на БСП. Не е логично двамата да са в противоречие", каза още Янаки Стоилов.

Той подчерта, че е крайно време да заявим сбогом на плоския данък и препоръча БСП да се освободи от феодализиране на цели организации, от нарцисизъм.

„Хубаво е, че на конгреса ще има изборни кабини, но по-важно е да не се увлечем в изборни комбини", каза още на съпартийците си Стоилов и направи заявка следващото заседание да се изкаже по въпроса кой да е лидер на партията.