Върховният касационен съд остави в сила решението на Пловдивския апелативен съд, потвърдил решението на Пловдивския окръжен съд, с което беше отнет в полза на Държавата хотела на скандалния рапър Иван Главчев- Ванко 1.

Отнет е поземлен имот в Пловдив, с площ от 416 кв.м., ведно с построената в него 7-етажна административна сграда, предназначена за хотел на обща стойност 810 502 лева собственост на Петър Главчев.

Делото беше образувано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, София.

Искането е срещу бащата на Ванко 1 Петър Главчев, който е осъден с влязла в сила присъда от 2005 г. за склоняване към проституция.

Установено е, че дружеството му притежава недвижим имот, чиято стойност далеч надхвърля доходите на неговите собственици за проверявания период /1981 г. - до 2006 г./

Според съда имуществото е придобито от престъпна дейност.

Доказателствата по делото сочат, че за периода от 1981 г. до 1 март 1990 г. Петър Главчев е реализирал доходи по трудови правоотношения в размери, под средната работна заплата за страната за съответния период, а като арендатор през 1993 г. е реализирал печалба в размер на приблизително 12 минимални работни заплати.

Съпругата му Цветана също не е имала високи доходи, като същевременно само извършените от Петър Главчев през проверявания период разходи за 98 задгранични пътувания, съпоставени с обичайните разходи на домакинството, съществено надвишават законните им доходи.

За проверявания период 1981 - 2006 г. Петър Главчев и семейството му са извършили разходи на обща стойност 1 165 136 лева, включващи издръжката на домакинството, покупка на недвижимо имущество, лични вноски в дружеството - ответник, както и пътуванията в чужбина.

Доходите на семейството за този период са 155 905 лева.

Съдът не уважи твърденията, че част от парите са от два заема от тъста на Главчев, както и това, че 25 хиляди лева Цветана Главчева е събрала от продажба на гоблени.

Не бяха приети и твърденията на Петър Главчев за реализирани от него доходи от продажба на животни. Той не е бил регистриран като земеделски производител.

 Решението е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение, информира Дарик радио.