Франция е в шок след скандала с генералния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.

След като шефът на МВФ беше задържан по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс" и обвинен в сексуално нападение и опит за изнасилване на камериерка в хотела му, френските медии се надпреварват да коментират и публикуват различни информации и реакции около случилото се. "Liberation" публикува интервю със Строс-Кан, взето в края на април, в което той говори за отношенията си с жените.

Запитан на 28 април относно това дали ще се кандидатира за предстоящите президентски избори в страната през 2012 г. Кан отговоря, че пред тази кандидатура има три неща, които представляват трудност за преодоляване пред него. Парите, жените и принадлежността ми към еврейската общност, е изброил шефът на МВФ.

Да, обичам жените...и какво от това, е признал Кан. Пред журналистите е посочил още, че от години медиите говорят за съществуването на снимки с „колосални оргии", но и до момента нищо не е излязло от подобни твърдения.

Нека ги покажат, е настоял дори директорът на МВФ. По време на интервюто си с журналистите Стос-Кан е предположил още, че е възможно срещу него да бъдат организирани кампании, които да го замесят в "машинални сценарии" с участието на жени.

Очаква се днес Доминик Строс-Кан да застане пред съда в Ню Йорк. Адвокатът му Уилям Тейлър посочи, че той се е съгласил още в неделя вечерта да се подложи на медицинска експертиза с цел събиране на доказателства по случая. Юристът обясни, че неговият клиент ще пледира невинен по предявените му обвинения в сексуално посегателство и изнасилване.

Ако бъде признат за виновен, Доминик Строс-Кан може да бъде осъден на 20 години затвор. Нюйоркската полиция потвърди, че е получила разрешение да вземе ДНК-проби от дрехите му. Функциите на Доминик Строс-Кан в МВФ са поети от неговия първи заместник Джон Липски.