От днес пътуването с влак от София до Бургас ще трае 5 часа и 42 минути и ще струва с 30% по-евтино. По-краткият път до морето обаче ще е възможен само през уикенда.

Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който пътува с новия влак, пуснат от БДЖ за летния сезон.

Влаковата композиция е съставена единствено от изцяло реновирани вагони и ще пътува само в петък, обясни той.

Ще има една спирка преди крайната - в Пловдив, а това ще спести на пътниците както време така и пари.

Целта ни е да предложим на клиентите на БДЖ удобен, сигурен и евтин транспорт, което, надяваме се, ще направи българските железници по-конкурентоспособни, допълни министърът на транспорта.

„Бургас уикенд" е първият влак, който БДЖ пуска, за да направи по-бързо и по-комфортно пътуването до морето за съботно-неделна почивка.

Влаковата композиция се състои от 5 рециклирани пътнически вагона и 1 вагон-бистро.  Ще тръгва от Централна гара София в 15 ч., в Пловдив ще е в 16.57 ч., а в Бургас - в 20.42 часа. С него ще се пътува само със задължителна резервация.

Обратно към София влакът „Бургас уикенд" тръгва всяка неделя в 15.20 ч. и в 21.18 ч. ще пристига на Централна гара София.

Предстои да бъде пуснат и „Варна уикенд". Влаковете ще пътуват, докато има интерес към тях, посочи още Цветков.