БСП е загубила изборите за следващ Европейски парламент (ЕП) заради задълбочаващия се орталък с друга партия, твърде разколебаната и неясна позиция за кризата в Украйна и на последно място заради гласуването на част от електората за друга политическа формация в лявото пространство. По този начин лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев разтълкува ниския резултат на социалистите на изминалия евровот.

Синдикатът обърна поглед именно към столетницата, защото са голяма партия, която постоянно е твърдяла, че желае да направи живота на хората по-добър.

Въпросът, който си поставят синдикалистите обаче е как тези изборни резултати ще рикошират върху изпълнителната власт.

„Ще има пренаписана програма, твърде възможно и желателно е да има и структурни промени в кабинета, както и персонални промени в правителството", предположи на пресконференция д-р Тренчев.

Той направи и още една политическа прогноза, а именно промяна в Реформаторския блок.

Не бе пропусната и „болната" през последните седмици тема, а именно проблемите в сектор здравеопазване. КТ „Подкрепа" обаче съзира проблеми не само в Спешна помощ, но и като цяло във финансирането на лечебните заведения.

„Дълговете на болниците са около 400 млн. лева", сигнализира още д-р Тренчев. Като пазител на интересите на българите, синдикатът е подготвил и изпратил писмо до премиера Пламен Орешарски и до председателя на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер именно заради задълбочаващите се проблеми в родното здравеопазване.

„Оптимизиране на вида, броя и разпределението на медицинските екипи за спешна медицинска помощ, въвеждане на система за управление и контрол на качеството и по-добра политика за развитие на човешките ресурси в Спешната медицинска помощ", иска в писмото си синдикатът.

По отношение на финансирането на болниците КТ „Подкрепа" вижда административен хаос, лоша работа между НЗОК и здравното министерство, както и зле разпределен бюджет на Здравната каса.

„От приблизително 400 лечебни заведения - 50 получават над 70% от разпределените средства, като само 8 от тях са частни лечебни заведения", е установил още анализът на синдикалистите.

КТ „Подкрепа" призовава за актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 година", обяви още президентът на синдиката.

Работещият в спешна помощ д-р Христов, който е и част от КТ „Подкрепа", се оплака от това, че всеки инцидент се демонизира и обществото се настройва срещу Спешната медицинска помощ, като служителите в нея биват обвинени и принизени.

Обвиняват ни, че при инцидента с фотожурналистката линейката не е дошла навреме. Може и да е закъсняла, защото ние се пръскаме в различните райони на София, работим с линейки, които не са по стандарт и са с амортизирана техника", посочи Христов. Той определи като смешни и сатанински обвиненията за подмяна на данните от GPS и подправената кардиограма по случая с починалата фотографка.

Освен проблемите в здравеопазването, синдикатът обърна внимание и на енергетиката ни.

„Категорично „Да" на „Южен поток", но само, ако е в съответствие с българското и европейското законодателство и има стриктен контрол", заяви енергийният експерт към КТ „Подкрепа" Ангел Божилов и отбеляза, че няма държава в Европа, която да не подкрепя такива проекти.

Той похвали и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за това, че се опитва да въведе ред в енергийната система. „Техните действия вървят в правилната посока, без да казвам, че са перфектни", коментира още Божилов.

Синдикалистите са притеснени обаче от проблемите на българските мини, които имат да получават 108 млн. лева. „За нас основният проблем е да могат мините да работят", отбелязаха още от КТ „Подкрепа".