Пореден ден продължават консултациите за новия премиер на Гърция. Макар вчера да се очакваше наследникът на Папандреу да положи клетва, все още не е официално обявено кой ще е той.

Източници от двете основни партии съобщиха, че има известни проблеми около най-спряганата кандидатура за поста - тази на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос. Поради тази причина не е и постигнато споразумение между  управляващата ПАСОК и опозиционна партия „Нова демокрация".

Въпреки че се очакваше името на новия премиер да бъде обявено снощи, агенциите съобщават, че малко след полунощ гръцкият премиер Папандреу е напуснал сградата на парламента, без публичен знак за успех на преговорите с основния опозиционен лидер Андонис Самарас.

По-късно днес ще бъде обявен съставът на новото коалиционно правителство в Гърция.

Това ще стане след срещата на министър-председателя Георгиос Папандреу с президента Каролос Папуляс. След нея държавният глава ще председателства среща на лидерите на политическите партии и ще обяви новия кабинет.

Сред спряганите имена за наследник на Папандреу са още сегашният европейски омбудсман Никифорос Диамандурас, номинирани от ПАСОК. Предложението на "Нова демокрация" е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас.

Вицепремиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос, който също се обсъждаше за премиерския пост, най-вероятно ще запази позицията си във финансовото министерство.

Припомняме, Европейският съюз поиска писмени гаранции за изпълнение на кредитното споразумение с Гърция от петима водещи гръцки представители. Сред тях трябва да фигурират тези на сегашния и на бъдещия премиер. Еврогрупата очаква писмото с петте подписа заедно с останалите писмени гаранции на Гърция по новото споразумение за финансова подкрепа, за да отпусне шестия транш от кредита от 8 милиарда евро.