Стрелбата от Сирия към сирийския бежански лагер в Турция е „ясно нарушение" на общата граница между двете страни. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от „Франс прес".

Това бе много ясно нарушение на границата", каза Ердоган пред журналисти в Пекин, където е на официална визита. „Очевидно ние ще вземем необходимите мерки", каза той, цитиран от турската агенция Анатолия.

Вчера бе открита стрелба на турската граница от вътрешната част на Сирия. В резултат на стрелбата бяха ранени четири сирийци и двама турски граждани, обслужващи бежанския лагер. Това е първият случай на ранени сирийци на турска земя.

Ердоган изтъкна, че страната му ще „използва правото си, гарантирано от международните закони". Но той не разясни дали Турция планира да установи буферни зони или хуманитарни коридори в Сирия, информира турската медия.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу прекратява визитата си в Китай заради напрежението на границата. Давутоглу, който придружава премиера Реджеп Ердоган ще се прибере днес по-късно в Турция

Инцидентът разгневи Анкара в момент когато специалният посланик на ООН Кофи Анан е запланувал да посети бежанските лагери, докато Вашингтон осъди атаките.

Анан се очаква да пристигне на турско-сирийската граница днес заедно с американските сенатори Джон Макейн и Джо Либерман.

Вчера Вашингтон съобщи, че сирийският президент Башар Асад не e показал сигнал досега, че правителството изпълнява мирния план.

Най-малко 105 души са убити само вчера според Сирийската организация за човешки права.