Бившият малтийски външен министър Тонио Борг бе назначен за еврокомисар по здравеопазването, след като гласува Европейският парламент, съобщава „Франс прес".

Евродепутатите одобриха неговата номинация с 386 гласа „за", 281 „против" и 28 „въздържал се".

Одобрението на Борг трябва да бъде потвърдено тази седмица и от Европейския съвет. След това той ще може да заеме поста си като Комисар по здравеопазване и защита на потребителите.

Борг премина през тричасово публично изслушване с евродепутатите от комисиите по вътрешен пазар, околна среда и земеделие миналата седмица. След това, по тяхно настояване, той предостави писмени гаранции за своята обвързаност с Хартата за човешките права, законодателството по отношение на тютюна, правата на жените, както и правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните лица.

Преди гласуването Зелените, АЛДЕ и ЕОЛ се обявиха срещу него.

Борг, добре известен консервативен католик, заменя сънародника си Джон Дали, но излизат наяве въпроси относно отношението му към абортите и гей браковете.

Припомняме, бившият еврокомисар по въпросите на здравеопазването Джон Дали подаде оставка, след като е било започнато разследване за измами, свързващи го с опита да повлияе на закони за тютюнопушеното. Той подаде оставката си в средата на миналия месец.

Според комисията, производителя на тютюн "Суидиш Мач" се е оплакал през май, че малтийски бизнесмен използва контактите си с Дали, за да се опита да спечели финансови облаги от компанията. В замяна предприемачът от Малта е предложил да окаже влияние върху възможно бъдеще приемане на закони за тютюневите изделия.