Районната прокуратура в Оряхово е разпоредила МВР-Враца да извърши предварителна проверка в Мизия. Разпореждането идва, след като прокуратурата се самосезира и започна разследване на причините за потопа.

Проверката трябва да бъде извършена спешно и да приключи до утре следобяд. Полицията във Враца ще трябва да търси данни за престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс - за причиняване на наводнение по непредпазливост.

Ще бъдат изяснявани обстоятелствата, свързани с причините за настъпилото наводнение, както и да се установят промените в речното корито на р.Скът, състоянието на язовирите на територията на Община Мизия. Припомняме, че природозащитници изразиха съмнения, че естествените корита на реките са били променяни в последните десетилетия, за да могат до тях да бъдат обособени селскостопански площи.

Ще бъдат разпитани компетентните длъжностни лица, както и ще бъде изискана и анализирана нужната информация от Напоителни системи ЕАД, Басейнова дирекция по управление на водите - Дунавски район - гр.Плевен, Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен и др., съобщиха от районната прокуратура.