Според коалиция „АЕЦ БелеНЕ" има противоречия в цялата информация за изтичане на радиация от самия реактор на японската АЕЦ „Фукушима-1". Според нейните представители населението на другите страни трябва да бъде предупредено.

Съществува възможност за развитие на инцидента - като концентрирано отлагане на радиоактивността. Засега не се посочва, че радиацията ще достигне България, но това не трябва да се изключва.

Ако това не се беше случило в Япония, ситуацията щеше да е много по-страшна, но Япония е най-подготвената страна и въпреки това определен кръг от хора и там защитават заради личен бизнес интерес ядрената енергетика, коментират от коалицията.

Според участниците японската агенция не казва всичко. Техните блокове са напукани и ако не успеят да ги охладят, те ще се взривят, смятат те.
Човечеството е създало предпоставки, за да се самоунищожи. Изходът не е централизираната енергетика, а в енергетика, при която всяка фабрика и квартал ще си има собствена централа.

Според тях България се намира в сеизмична зона и това прави още по-опасно и неоправдано изграждането на АЕЦ „Белене". Такова строителство носи голям риск от авария. Досега за „Белене" се коментира само цената, а не се говори за оценката на риска. В светлината на такава трагедия, каквато се случи, цената не е определяща и решаваща.

Според информация, изнесена от Борислав Сандов, никъде в света няма застрахована АЕЦ. Това говори, че рискът при евентуална авария остава за населението. Когато разработват ядрената си програма в края на 50-те години, САЩ залагат 11 млрд долара за застраховка за един реактор и се отказват.

Дунавският регион, градовете Свищов и Белене, са особено притеснени от ситуацията. Те настоявата да се потърси отговорност от лицата, които са свързани с проекта АЕЦ „Белене" не само като разпоредители с финансови средства. Изобщо не се говори за оценка на риска.Тези градове по никакъв начин не са компенсирани. Да се потърси отговорност и от онези, които лъжат премиера, че цената на електроенергията ще скочи 18 пъти, ако не се построи „Белене", изтъква още Сандов.

По думите му се правят опити да бъде подновена работата на един ядрен реактор на БАН, който преди е бил извън София, но сега остава в територията на столицата. Не се отчита оценката за въздействие на околната среда и че в близост до него има училище.

Според участника в пресконференцията, инж. Тончев, за България има алтернативи, които да спестят бъдещи проблеми. По думите му в момента, за да работят атомните реактори, НЕК са принудени да изнасят тока на безценица. Кой ще купи тока от АЕЦ, след като държавите в региона трябва да се съобразяват за в бъдеще с изискванията на ЕС за екологичен ток, пита той.

Според експертите България може да реши своите енергийни проблеми по същите пътища, по които може да ги реши и човечеството. Най-големият реактор, това е Слънцето, заявяват от коалиция „АЕЦ БелеНЕ". Енергията от Слънцето и от гравитационните процеси на Земята са достатъчни да задоволят нуждите на цяла планета. Решението според тях е във възобновяемите енергийни източници.

Към възможностите на Слънцето трябва да се прибавят и възможностите на река Дунав.
Според участниците в пресконференцията в материята „ядрена безопасност" много малко стига до населението. Не се съобщава колко е реалната цена на електоенергията от АЕЦ.
От коалиция „БелеНЕ" искат да се признае и прекрати измамата „ядрен ренесанс". Всички стари реактори да бъдат закрити в кратък срок.

Те искат също да не се пропагандират новите ядрени проекти и да се лъжат хората с невярна информация. Според тях трябва еднозначно да се обяви краят на АЕЦ „Белене", да се спре евентуално изграждане на 7 и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".
Правителството да не внася енергийната стратегия 2020, защото тя не е била обсъдена по същество и не са чути алтернативни мнения, настояват от „БелеНЕ".