Преизбраният лидер на БСП Сергей Станишев изказа благодарност на делегатите за гласуваното доверие и се ангажира, че ще го оправдае. „Повярвайте, каза той по повод гласуваното му доверие - възприемам го като най-голяма отговорност".

Главният извод от двудневния конгрес според Станишев е, че той е опровергал мрачните прогнози и нагнетеното напрежение в последните месеци. „Очакваше се да се изпокараме, основният акцент да е изборът на председател", отбеляза Станишев и благодари на делегатите, че истинският акцент е бил какво БСП иска да направи за България, за хората, за бъдещето на страната.

Станишев каза, че много добре осъзнава, че никой не е съвършен и призна, че е допускал грешки.

Той поздрави новоизбраните членове на Националния съвет и на Контролната комисия за гласуваното им доверие и отправи пожеланието новият Национален съвет да работи динамично, съдържателно и да не затъва в дребни игри, сметки, задкулисни процедури.Да правим политика - това очакват хората от нас, подчерта Станишев и добави, че ги вълнува да имат работа, доходи, за да си плащат сметките, да помагат на родителите си и своите деца.

Той подчерта, че най-важното е какъв проект ще изработи БСП за България. Той изтъкна, че в дискусията ясно се очертало разбирането за промяна, защото не бива да продължаваме да се влачим в коловоза на българския преход.

По думите на Станишев БСП трябва да се опита да генерира още енергия за налагане на друг модел, който да даде перспектива и стимул на хората.