Силни викове „Мафия, мафия" посрещнаха представителите на ДКЕВР и „Софийска вода" на излизане от Върховния административен съд.

Симпатизанти на ВМРО бяха „обсадили" входа на съда, където днес, след година протакане, тръгна делото по жалбата на войводите срещу решението на ДКЕВР от 31 януари 2011 г. да повиши с 10% цената на ВиК услугата в столицата.

Те настояват това решение да бъде отменено, тъй като няма основание за ценовия скок и той е незаконосъобразен.

Младежите от ВМРО бяха разпънали редица плакати, в които изразяваха недоволството си от концесионера: „Софийска вода - оляхте се", „Капка по капка от София изтекоха милиони", „Семерджиев на съд", „Стига грабеж", „Софийска вода не е френска".

След заседанието зам.-председателят на партията и общински съветник Ангел Джамбазки не скри радостта си, че най-после делото е тръгнало. Той отказа да коментира каквото и да било по хода му, но подчерта, че ако съдът признае решението на Комисията за незаконосъобразно, то на софиянци трябва да бъдат върнати няколко десетки милиони лева.

„Дано само от Софийска вода да не са ги вложили в скъпи джипове и офиси, че трябва ги продават", добави общинарят.

Доволен от днешния развой на събитията в съдебната зала беше и юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера. Той припомни, че досега е имало 3-4 заседания, които обаче са се провалили по различни причини. На първото "Софийска вода" не е била конституирана като заинтересована страна. Проблем с призоваването във Върховния административен съд на представител на дружеството имало и на следващото заседание.

След поредното отлагане ВАС се произнесъл с определение, че този спор не му е подсъден и го изпратил в Административния съд в София.
След като беше прехвърлено там, пак имаше някаква препирня за подсъдност, като въпросът стигна до петчленен състав на ВАС. Той се произнесе, че делото трябва да се гледа от тричленен състав на ВАС и преписката беше върната, обясни Контрера.

Така с решението на казуса отново са натоварени първоначално определените съдии, водени от Николай Урумов. Във върховната тричленка влизат още Йорданка Костова и Панайот Генков. Урумов и Генков придобиха печална слава около скандала "Приморско", в който бяха замесени имената и на други "крайно нуждаещи се" висши съдии.

Заседанието през април тази година отново се проваля - този път има проблем с единия от жалбоподателите - Юлиан Ангелов.

Любопитното е, че всички жалбоподатели - Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Карлос Контрера и Костадин Костадинов, са получили призовките си. Адресираната до Ангелов обаче не пристигала, въпреки че и петимата са посочили един и същ съдебен адрес.

Днешната демонстрация съвпадна със стартирането на подписката на ВМРО за разваляне концесията на "Софийска вода." Идеята за местен референдум войводите лансираха още през декември миналата година. Пунктовете ще бъдат разположени из цяла София и в селата, където по думите на Джамбазки, положението е страшно.