Днес в 11 часа цялата страна ще бъдат проведени масови протести под надслов "Да запалим монополите". В София В 11.00 часа ще започне протестът пред сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а в същия час втори лъч на протеста ще тръгне от Орлов мост. Двете групи ще се съберат пред НС. Организаторите подчертават, че протестът е граждански. Протестите се провеждат за пореден ден, но се очаква днес да се съберат особено много хора.

В същото време в столицата в 12.00 ч. от пилоните на НДК ще тръгне протестно шествие под надслов „На БУНТ срещу високите сметки“. Националният протест е организиран от ВМРО. 

В 11.00 часа пред БНБ в София пък ще започне национален протест срещу банковия произвол и безхаберието на БНБ. По същото време и студенти от УНСС ще протестиращ срещу високите такси.

Исканията, които се поставят на протестите срещу монополите са национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници и поемане на техните функции от НЕК, разсекретяване на всички договори в енергетиката и поемане на отговорност от подписалите ги лица, електроенергията проиведена от АЕЦ Козлодуй да се използва само за вътрешния пазар, индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие и реално отчитане на изразходената топлоенергия.

Организаторите настояват за незабавна среща с президента Росен Плевнелиев, която да бъде излъчвана пряко по БНР и БНТ и на нея да няма политически партии.

Очаква се и българите в чужбина да се включат с мирни акции под надслов "Да подкрепим хората в родината!" Те ще се съберат пред българските посолства във Великобритания, Германия, Гърция, Испания и т.н.

Припомняме, вчера протестиращите се разминаха за това кой всъщност е инициатор на демонстрациите по улиците на много градове в страната.

Няма да има намаляване на цената на тока от 1 март. Това стана ясно по-рано от думите на шефът на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова, цитирaна от money.bg.

Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенрегийния системен оператор (ЕСО) още не са внесли предложение, с което да поискат намаляване на цената на електроенергията. Поради това енергийният регулатор не може да се ангажира, че от 1 март електроенергията ще поевтинее, обясни Иванова. Следващата възможна дата за намаляване на цената и съответно по-ниски сметки за тока е 1 април.

Ръководителите на ЧЕЗ обясниха вчера пред местните власти какви мерки са предприети от компанията, като специален акцент бе поставен върху усилията за разясняване на структурата на цената на електроенергията.

През февруари започна информационната кампания „Бъдете информирани", която показва, че от всяка сметка за електроенергия на стойност 100 лева в ЧЕЗ остават едва 9,30 лева. Останалите над 90 лева отиват при други участници във веригата производство-пренос.

"Въпреки откритата от ДКЕВР процедура за отнемане на лицензите на „ЧЕЗ Електро" и „ЧЕЗ Разпределение" ние ще продължаваме приоритетно да изпълняваме своята основна мисия - да осигуряваме качествено електрозахранване на нашите клиенти. Разбираме притесненията на хората и сме готови да работим както с гражданските и потребителските организации, така и с местните власти и държавните институции за осигуряване на повече информация и яснота по всякакви въпроси, които интересуват потребителите", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че подава оставка след дни на масови протести в редица градове в страната не само срещу монополите, но и с искания за промяна в политическия модел. Оставката беше гласувана, като след това пред НС се събраха на протест и привърженици на премиера.

Президентът Росен Плевнелиев започна консултации за съставяне на правителство и обяви, че се върви към служебен кабинет.