До седмица Изпълнителната агенция по трансплантации ще реши дали да спре трансплантациите в болница „Лозенец" - бившата Правителствена болница. Това поясниха от Министерство на здравеопазването, след като по-рано днес от Центъра за защита правата в здравеопазването съобщиха, че тези операции са спрени.

От ведомството на Стефан Константинов изтъкват, че в лечебното заведение е извършена проверка, след което от ИАТ са изготвили доклад.

В него шефът на агенцията д-р Силви Кирилов препоръчва временно да се преустанови извършването на сърдечни и белодробни трансплантации до допълване на броя специалисти по инванзивна кардиология, съгласно наредба за утвърждаване на медицинския стандарт по трансплантация на органи, тъкани и клетки.

По отношение на бъбречните трансплантации следва да се извършват достатъчен брой бъбречни операции, в това число нефректомии с трансперитонален достъп. От ИАТ препоръчват още да се създаде работна група от специалисти за изработване на Програма за развитие и стандарт за чернодробна трансплантация при деца.

Следва тази дейност да бъде временно преустановена, пише още в доклада. След изпълнение на препоръките в него, комисия на ИАТ ще извърши нова инспекция на болница „Лозенец, както и ще бъде издадено ново удостоверение за него.

Припомняме, в края на ноември от Българския пациентски форум изнесоха стряскащи данни за болница „Лозенец". Според тях 5 от всеки 10 трансплантиран деца в лечебното заведение умират. Малко след това шефът на „Лозенец" д-р Любомир Спасов подчерта, че болницата отговаря на всички нормативни изисквания.