СДС се обяви категорично против закриването на белодробната болница в Пловдив. Според тях случаят с това лечебно заведение не е прецедент. Затова сините осъждат политика, при която поради финансови проблеми се ликвидират лечебни заведения, но срещу цялата политика спрямо състоянието на специализираните болници и диспансери в страната.

Не може да се нарече политика, още по-малко е загриженост за болните, това, че лечебни заведения с национално значение се поставят в ситуация на хроничната липса на финансиране на болничните дейности, а това по-късно се използва за повод те бъдат закрити, лекарите и медицинския персонал да останат без работа, а болните - без лекарска грижа, аргументира се лидерът на сините Емил Кабаиванов.

Той е категоричен, че не е съгласен с това общинската власт в Пловдив да превишава правомощията си и да взема решение за закриване на една болница, в която се лекуват хора от цяла Южна България. Още повече без за това да има санкция на министъра на здравеопазването.

Лидерът на СДС призовава министъра на здравеопазването проф. Николай Петров веднага да разгледа случая с болницата в Пловдив, да се информира незабавно за състоянието на белодробните болници и диспансерите в страната и да спре решението на Пловдивския общински съвет.

Съюзът на демократичните сили подкрепя протеста на синдикатите и служителите от Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за активно лечение в Пловдив, както и справедливите искания на всички български болници за адекватно финансиране.

По-рано днес пловдивчани протестираха пред здравното министерство срещу закриването на болницата за белодробни заболявания в техния град. Членовете на Националния синдикат "Защита" поискаха решението за съдбата на здравното заведение да бъде взето след изборите.

Болницата беше закрита от Общинския съвет на Пловдив по предложение на кмета на града Иван Тотев заради натрупани дългове. Протестиращите медици подчертаха, че това е 19-та закрита общинска болница у нас.