Депутати от различни парламентарни групи се обединиха около желанието за въвеждане на процедурни правила за избор на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

На брифинг в Народното събрание стана ясно, че в подкрепа на предложението са се подписали народни представители от групите на БСП, БДЦ, "Атака" и ПФ.

Според Емил Димитров - Ревизоро процедурата трябва да бъде като тази при избор на главен съдебен инспектор или шеф на Сметната палата.
Идеята е да бъде обявен срок за номинации, а след това самите кандидати да представят концепциите си за управление на БНБ, както и екипа си.

"Ако някой от вас иска да се кандидатира за поста, не знае къде да занесе документите. Трябва да ги занесе при Менда Стоянова и тя да го разведе из кабинетите", коментира иронично Ревизоро.
Припомняме, втори ден Стоянова показва на парламентарните групи харесания от ГЕРБ за поста Димитър Радев.

"Искаме най-добрия избор. Дошъл е един човек - развели го, няма лошо. Дошъл втори - водят го по кабинетите, 25 пъти кой откъдето доведе човек, ние ще се срещаме тук-там и ще даваме изявления ли", продължи той. Димитров обясни, че нормалният начин е да има срок, в който всички да подадат документи, да защитят концепция и да се явят с екип.

От думите му стана ясно, че не е останал доволен от отговорите на предложения за шеф на БНБ от ГЕРБ - Димитър Радев. На въпроса какво смята, че е станало в БНБ и КТБ - има ли виновни или не, Радев отвърнал „станали са някакви неща". Кандидатът на ГЕРБ казал още, че няма и сформиран екип. Лаконичен бил отговора на Радев и по въпроса за бъдещите му планове за управление на централната банка - просто „ще дискутираме".

"Ако тези отговори са достатъчни, ние считаме, че трябва и други да изразят мнения. Нека да бъдат подготвени, с концепция, за да изберем най-добрия кандидат", изтъкна Димитров.