Един нападател и един войник са били убити след стрелбата вчера в района на канадския парламент в столицата Отава. Властите веднага обявиха нападението за терористичен акт. Това е първото подобно нападение в страната.

Съобщава се и за още трима ранени, двама от които са в стабилно състояние.

Премиерът на Канада Стивън Харпър заяви след нападението, че страната „никога няма да бъде сплашена".

Той призова да бъдат удвоени усилията за борба с терористичните групировки.

Идентифициран е и загиналият нападател. Това е 32-годишният Майкъл Зехав-Бибо, канадски гражданин, приел исляма. Преди дни паспортът му е бил конфискуван от валастите. Той е прострелял канадския войник, по това време на пост пред Военния мемориален комплекс, след което е нахлул в парламента. Началникът на охраната му, сержант Кевин Викърс, го е прострелял смъртоносно. В Туитър се появиха съобщения на политици, които споделят, че "дължат живота си на сержант Викърс". 

Очевидци са съобщили, че мъж с дълга коса е стрелял по войника, който по-късно почина от раните си, след което е откраднал кола и избягал. Работник, който станал свидетел, разказва, че чул изстрели и видял облечен в черно мъж и шал на лицето да тича към парламента с пистолет в ръка. Мъжът спрял черна кола и я отвлякъл под дулото на пистолета. Шофьорът слязъл и мъжът се насочил към основната сграда на парламента.

Друг от нападателите е задържан. Полицията издирва съучастниците на тримата нападатели. Появиха се спекулации, че групата е свързана с "Ислямска държава".

Десетки изстрели са проехтели в основната сграда на парламента в Отава вчера сутрин преди 10.00 часа. Става въпрос за поне 30 изстрели. Стрелците са влезли през главния вход, съобщават световните медии.

По-късно бе допълнено, че е стреляно от три места едновременно - парламента, мемориалния комплекс наблизо и търговски център. Персоналът и посетителите на мола са били евакуирани.

„Ройтерс" съобщава, че канадски войник е бил застрелян близо военния мемориал в Отава и стрелецът бил забелязан да тича към близките сгради на парламента, където последвали повече изстрели.

Сградите били заключени и полицейски екипи се насочили към района. Раненият войник е качен в линейка.

Премиерът Харпър е в безопасност и е напуснал сградата на парламента. Той е обсъдил в телефонен разговор с американския президент Барак Обама случилото се. Британският премиер Дейвид Камерън е изразил ужаса си от нападението в профила си в Twitter. Същото изявление е направил и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Жителите в района са призовани да стоят далече от прозорците и покривите на сградите. Блокирани са мобилните телефони в района.

Армията е затворила временно всички свои бази в страната.

Съобщава се, че в страната около 90 души са под наблюдение заради връзки с ислямистки групировки.