Делото на опълченците ни задължава да работим достойно за националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на връх Шипка в словото си по случай 136-ата годишнина от битката при историческия връх.
Честванията преминават под патронажа на държавния глава.

„Днешният ни ден е свободен, а пътят ни открит към единение, съгласие и съграждане. В наши ръце е продължението на делото на опълченците. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет." - призова президентът.

Росен Плевнелиев прие на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част и  присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите защитници на Шипка.
Държавният глава положи венец пред Паметника на свободата.

В изказването си на тържествената церемония Плевнелиев подчерта, че със своя подвиг и саможертва малобройният отряд защитници на Шипка има решаващо значение за победния изход на Освободителната война.

По думите му, защитниците на Щипка са възродили  и укрепили националното съзнание и са изковали  новата държавност на българите.

„Българските опълченци, Орловският и Брянският полк, и всички воини, малко на брой, но исполини по дух, опазиха Шипка и така решиха изхода от Руско-турската война, в резултат на  която българският народ отново придоби свобода и държавност," каза още в словото си Росен Плевнелиев.

„След участниците в Априлското въстание именно опълченците показаха на света възроденото национално съзнание на българите и тяхната решимост да отхвърлят вековното потисничество. Доблестта на опълченците при Стара Загора, Шипка и Шейново възстанови и войнските традиции на армията на новоосвободена България." - припомни държавният глава.

Президентът Плевнелиев изрази признателността на България към руските, финландските,  румънските и воините от други националности, участвали в Освободителната война.
„Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им", подчерта още държавният глава.

„Нека сегашното и бъдещите поколения знаят с какви идеали са се въодушевявали техните предци в мрачни за народа времена. Нека помнят самопожертвованието, с което българите са се борили за националния си идеал." - обърна се Росен Плевнелиев към гражданите, присъстващи на тържествената церемония.

Държавният глава поздрави учениците от училищата в Стара Загора и Казанлък за инициативата им „Осинови паметник" и призова тя да бъде подкрепена от всички училища в страната.

По-рано Плевнелиев се включи и в туристическия поход до Шипка, който тръгна от Соколския манастир.

В отдаването на почит към героите на Шипка се включиха представители на изпълнителната власт, народни представители, представители на местните власти, дипломати, много граждани.

При честванията на годишнината от епопеята президентът Плевнелиев се размина с председателя на парламента Михаил Миков.

Докато държавният глава се изкачи на върха днес,  Миков почете Паметника на свободата вчера,
Предположенията, че разминаването е търсено  умишлено бяха категорично отхвърлени от областния управител на Габрово Николай Григоров.

По думите му, програмата на честванията е била готвена от месеци, още преди да е известно, че  Миков ще бъде избран за председател на парламента.