България е на последно място в ЕС по Брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен чрез покупателна способност.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението по покупателна способност варира от 45% до 274% в 27-те страни от Европейския съюз, според публикувано проучване на Евростат, съобщи europolitics.info.

България е с 55% под средното ниво за Европейския съюз.

Най-високото ниво на БВП на глава от населението в Европейския съюз е в Люксембург, повече от два и половина пъти от средното за 27-те страни от ЕС. Холандия е с 30% над средното, докато Дания, Швеция, Ирландия и Австрия са между 25% и 30% над средното.

Финландия, Белгия и Германия са между 15% и 20% над средното, докато Франция и Великобритания са между 5 и 10%. В Италия и Испания БВП на глава от населението е около средното за Евросъюза.

Кипър е около 10% под средното ниво в ЕС, докато Словения, Малта, Гърция, Чехия и Португалия са между 15% и 25% по-надолу. Словакия е 25% под средното ниво. Естония, Унгария, Полша и Литва са между 30 и 40% под средното ниво, докато Латвия е около 40% под средното ниво. Румъния е около 50% под средното ниво.

Алтернативен индикатор е действителното индивидуално потребление на глава от населението. Нивата са по-хомогенни от тези на БВП на глава от населението, но има все още реална разлика между страните-членки на ЕС.

През 2011 година действителното индивидуално потребление на глава от населението в сравнение с покупателната способност, варира между 44% от средния за ЕС в България и 150% в Люксембург.