200 българи със сърдечни проблеми средно месечно са заплашени от това да останат без лечение поради съдебни дела срещу кардиологична болница. Това разказа в интервю за News.bg директорът на Специализираната болница по кардиология във Велико Търново д-р Йорданка Томова.

По думите й, лечебното заведение с договор от 2008 г. наема два етажа в стара неизползвана болнична сграда, собственост на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов". Частната кардиология е инвестирала над два милиона лева в ремонти и апаратура, тъй като сградата е била необитавана от 10-15 години.

Беше със счупени прозорци, без врати, имаше клошари и кучета там, разказа Томова.

Проблемът дошъл след 2011 г., когато изтекъл договорът за наем. Причината са приети през 2010 г. законодателни промени, с които не може да има конкурентна дейност от страна на две лечебни заведения под един покрив. Кардиологията обаче е извършвала стриктно дейността си преди приемане на новите законови текстове.

Големият казус обаче е около собствеността на използваните за кардиологична дейност два етажа от общо четириетажната сграда. Томова уверява, че частната клиника възнамерява да ги закупи за постоянно, тъй като от декември миналата година е на безсрочен договор за наем именно до закупуване на територията.

Специализираната болница е сериозен купувач и от години праща запитвания до Министерство на здравеопазването, тъй като това може да се случи само, ако от МЗ внесат предложение за такова решение в Министерски съвет и то бъде прието. Според директора на болницата обаче запитванията и молбите към ведомството продължават да се пращат, а няколко министри наред мълчат. По думите на Томова до момента не е получен отговор нито от предишния министър Таня Андреева, нито от настоящия  служебен притежател на поста Мирослав Ненков. По случая без адекватна реакция е останала и представителката на по-предишното управление Десислава Атанасова.

Основният проблем на специализираната болница е, че въпреки заявеното им желание да закупят двата етажа, срещу тях има решение на ВКС, че пребиваването им там към момента е неоснователно, въпреки изрядните договори и документация.

За момента има временно решение на Окръжния съд във Велико Търново, с което лечебната дейност продължава, но това може да се промени до дни, опасява се директорката. Тя заподозря, че в сферата на предположенията е възможно всичко това да се случва заради частни интереси на някого, който иска да закупи мястото вместо кардиологията. Интересното обаче е, че претенции съществуват само за ремонтираните от болницата два етажа, а не за неупотребяваните други два.

Някой просто е решил да ни затрие по-бързо. Възможно е да има и политически интереси. До момента обаче никой не е афиширал официално за каква дейност иска този терен, коментира Томова.

Припомняме, това не е първият проблем у нас в последните години с частни кардиологични болници. Миналата година в столицата под прозорците на здравното министерство имаше протести от лекари кардиолози, работещи в частна болница във Видин, на която министерството не дава лиценз без основателна аргументация. Към днешна дата проблемът все още е висящ, а лицензът - забравен.